Verzin iets beters

Kort geleden ontdekte ik bij toeval, dat je als klant van de apotheek tegenwoordig verplicht voorlichting krijgt als je voor de eerste keer een bepaald medicijn ophaalt. Zowel de apotheek als de klant zijn gehouden een ‘eerste terhandstellingsgesprek’ te voeren. Dat hebben de zorgverzekeraars en de apothekers zo afgesproken. Dit gesprek dient volgens OLYMPUS DIGITAL CAMERAeen bepaald protocol te verlopen. De apotheek ontvangt hiervoor een vergoeding van ongeveer zes euro, die de klant via het eigen risico aan de zorgverzekering betaalt.

Dit is toch op zijn zachtst gezegd merkwaardig. Zelfs een crimineel heeft het recht om te zwijgen, maar als klant van de apotheek moet je een gesprek voeren. Doe je dat niet, dan krijg je je medicijn niet. Dit gesprek wordt beschouwd als zorg, zegt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) op haar website, en de patiënt mag deze zorg niet weigeren. Want, en dit staat er echt, de patiënt kan deze beslissing niet nemen! Je hoort wel eens: gekker moet het niet worden.

De zorgverzekeraars en de apothekers houden er geen rekening mee, dat er veel manieren zijn waarop de mondige klant zich kan informeren over de werking, bijwerkingen en contraindicaties van een geneesmiddel. Om te beginnen is er aan het voorschrijven van een geneesmiddel een bezoek aan de (huis)arts voorafgegaan. De patiënt kan dus met deze arts de voor- en nadelen van het middel besproken hebben. Verder kan de patiënt ervoor kiezen om de sticker op het doosje te lezen, de bijsluiter door te nemen of boeken en internet te raadplegen. Wanneer hij maar wil en waar hij maar wil.

Maar blijkbaar weten apothekers het beste wat goed is voor hun klanten. Beter dan artsen, beter dan internet, beter dan de literatuur en beter dan de klant zelf. Aan deze zelfoverschatting ontlenen ze het recht volwassen medemensen een gesprek op te dringen. Arrogant, heet dat. Bevoogding.

Steeds meer artsen doen hun best hun patiënten voor vol aan te zien. De patiënt als partner. De patiënt als volwaardig lid van het behandelend team. Patiënten hebben het recht om een medische behandeling te weigeren. Maar bij de balie van de apotheek heeft de patiënt geen keuze.

Misschien zijn er ook apothekers die zich ongemakkelijk voelen bij dit opgedrongen gesprek. Maar ze kunnen niet anders. Als ze het niet doen, roept de zorgverzekeraar of de consumentenbond of de patiëntenfederatie of de KNMP hen op het matje.

Het is duidelijk dat de vrijheid van de klant om zelf te beslissen waar, wanneer en hoe hij informatie over een geneesmiddel betrekt, ondergeschikt is gemaakt aan een financieringsmodel. Het eerste terhandstellingsgesprek is een monstrum, uitsluitend bedacht om ervoor te zorgen dat het inkomen van apothekers op peil blijft. Ik zou zeggen: verzin iets beters. En laat de apotheker en de klant samen bepalen welk gesprek ze al dan niet aan de balie voeren.

Reageren? Heel graag. Hou er rekening mee dat het even duurt, voordat je reactie op de site getoond wordt.

Dit bericht is geplaatst in De dokters en wij met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Verzin iets beters

  1. Anneke schreef:

    Ook ik ontdekte dit, toen ik de afrekening van de zorgverzekeraar kreeg. Het betrof nota bene een medicijn, dat ik drie jaar geleden nog gebruikt had. Ik vroeg me inderdaad af, wat ik hiertegen kon doen (achteraf). Het kwam op mij onmiddellijk over als geldklopperij. Maar wie verheft zijn stem? Dat lijkt mij dan weer zo’n “gedoe”. Nu stilletjes maar hopen, dat ik niet nog meer “nieuwe” medicijnen nodig zal hebben…..

  2. Pon schreef:

    te veel macht leidt al gauw tot allerlei vormen van corruptie…

  3. Petra schreef:

    Het zou zomaar kunnen… wat Maaike zegt. Dan zetten ze het gewoon tóch op de rekening voor de zorgverzekeraar. (Het enige is, dat ik dat praatje dan niet hoef aan te horen.)
    Als klant moet je dan wel zo intelligent, zo accuraat en zo vasthoudend zijn om (máánden later, als je een keer een afrekening ziet) te onderkennen dat daarmee gesjoemeld is. En wie heeft er tegenwoordig de tijd voor dat soort controles? Wie wéét dat dan nog? En als je de moeite neemt om dat te melden, wat dan nog?
    De zorgverzekeraar zal het worst zijn, voor hen is het hele gedoetje een goedkope manier om de financiële zorgen van apothekers te verminderen zonder dat zij er veel last van hebben (kunnen ze mooi ergens anders de druk weer wat verzwaren). Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik me genept voel.
    Petra.

  4. joke schreef:

    De apotheek moet zo nodig kunnen aantonen dat je het het afgelopen jaar niet gekregen hebt.

  5. maaike schreef:

    ook al zeg je, “ik heb dit eerder gehad”, dan nog kunnen/mogen de apothekers dit bedrag declareren. of niet?

  6. Petra schreef:

    Joke, ik ergerde me daar ook dood aan… Wat een bevoogding. Er lag trouwens een stapel keurige briefjes op de balie van onze apotheek, met de aankondiging van dit gesprek, maar dan wat neutraler dan jouw commentaar/toelichting. Dat de klant het via zijn eigen risico zelf betaalt, staat er dan weer niet in…
    Ik beschouwde het als geldmakerij voor de apotheek (die het duidelijk moeilijk heeft momenteel). Maar ik heb er iets op gevonden: ik roep elke keer “Ik heb dit al eerder gehad”. Afdoende!
    Petra.

Reacties zijn gesloten.