In slechts enkele jaren tijd is folkemødet (letterlijk: de volksvergadering) uitgegroeid tot het grootste evenement van Bornholm. Het wordt zelfs beschouwd als een van de belangrijkste gebeurtenissen op de Deense politieke jaaragenda. De Denen noemen het ‘het festival van de democratie’.
Komend weekend staat de strandweg van Allinge/Sandvig langs de Oostzee vol met kramen en festivaltenten in alle soorten en maten. Ook de kade langs de haven van Allinge is volgebouwd. In de haven liggen partyboten van politieke partijen en lobbyclubs. Vier dagen lang staat Bornholm in het teken van het politieke debat. Iedereen die er in Denemarken politiek gezien toe doet, of beoogt ertoe te doen, geeft acte de présence: ministers, parlementariërs, partijbonzen en ongeveer alle organisaties die zich richten op onderwerpen waar de politiek zich mee bezighoudt. En dat zijn, in de verpolitiekte welvaartsstaat Denemarken, alle gebieden des levens. Van economie, landbouw en arbeid tot milieu, energie en gezondheid. Van wetenschap, industrie en zorg tot opvoeding, immigratie en gender. Van infrastructuur en gehandicapten tot onderwijs en veiligheid. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je vindt de vertegenwoordigers ervan dit weekend langs het strand van Allinge.
Er worden, afgaande op de voorbije jaren, dagelijks minstens 25.000 bezoekers verwacht. De organisatie van de folkemøde rekent zich rijk, door daarvan meer dan 100.000 bezoekers over de vier dagen die het festijn duurt, te maken. Dat is behoorlijk veel, gelet op de in totaal 40.000 bewoners van Bornholm. Feit is, dat er vele extra vluchten en veerdiensten naar Bornholm gaan en dat tijdens de folkemøde elke hotelkamer, elke campingplaats en elk vakantiehuis op Bornholm bezet is.
De sfeer tijdens de folkemøde is uitgesproken gemoedelijk. Wat wil je ook. Zon, zee, strand en een briesje dat alle boze woorden wegwaait, lenen zich niet voor slaande ruzies. Ook de Deense volksaard is ernaar om het ‘hyggeligt’ te houden. Gezellig, als het ware.
Centraal staan uitwisseling en debat. Via een app kun je als betrokken burger, als politicus of als lobbyist intekenen op een van de vele toespraken en debatten. De debatthema’s bestrijken het hele politieke spectrum (zie hierboven). En tussen de debatten door slenter je samen met duizenden anderen langs de talloze uitstallingen. Je neemt folders, stickers, petjes en balpennen in ontvangst, bekijkt presentaties, groet vrienden, lacht naar kennissen en maakt een praatje met een Bekende Deen. De folkemøde is één groot openluchtcongres, maar heeft ook wat weg van een festival, van een kermis en van een strandfeest. Er is eten, een vleugje muziek, een snufje cultuur. ’s Avonds zingen Denen in groepsverband graag een lied.
Natuurlijk zijn er genoeg Denen die dit alles zonde van het geld vinden, overbodig, opgeblazen, elitair, niet de moeite waard of volksverlakkerij. Zie twitter: #fmdk. En je hoeft niet supercynisch te zijn om die critici een beetje gelijk te geven. Maar voor Bornholm is folkemødet een enorme opsteker. Het heeft ervoor gezorgd dat het eiland z’n in Deense ogen oubollige imago (‘prachtige natuur, maar verder nogal saai’) van zich af kon schudden. Elke Deense regio zou de folkemøde dolgraag willen overnemen. Maar Bornholm laat hem zich niet meer afpakken.
Ik ben een beetje laat met mijn reactie. Maar wat een interessant verhaal. Gemoedelijk zoals je zegt. Frankrijk is helaas niet zo gemoedelijk wat de politiek betreft. Misschien ook niet te vergelijken.