Zwembadcultuur

‘Bent u pensionist?’ vraagt de man aan de kassa van het zwembad in Rønne me. Goeie vraag. Pensionister krijgen in Denemarken korting op van alles en nog wat, waaronder op de entree van het zwembad. Maar ben ik pensionist? ‘Ik ben 62’, antwoord ik. Dat vindt de man oud genoeg. Voor tien kronen, dat is minder dan anderhalve euro, mag ik het zwembad in. ‘Wanneer is iemand pensionist?’ vraag ik hem nog, maar dat weet hij evenmin als ik.

Er zijn geen badhokjes. Ik kleed me uit aan een lange bank in een grote gemeenschappelijke omkleedruimte voor vrouwen en meisjes. Er zijn kluisjes voor je kleding en warme douches met zeep om jezelf te wassen. Voor preutsheid is hier geen plaats: jong en oud doucht zich in haar blootje, gemoedelijk naast elkaar. Ook het haar moet goed gespoeld, staat er op een bordje. Hygiëne is belangrijk in het Deense zwembad. Pas na het douchen wurm je je natte lijf in je badpak.

Door naar de bassins. Er zijn er drie. Het vijfentwintig-meterbad is met een ballenkoord in tweeën gedeeld; één derde voor wie baantjes wil trekken en twee derde zwemmenvoor wie wil spelen en spetteren. Of van de enorme glijbaan wil glijden. Er is een apart diep bad met een springtoren van vijf meter hoog en een hoge en lage duikplank. En er is een ondiep bad voor wie niet zwemmen kan.

Het water heeft een aangename temperatuur van 28 graden. Er zit wel heel veel chloor in, kennelijk bedoeld om ook de bacteriën die de douche overleefd hebben, een kopje kleiner te maken. Ik trek mijn baantjes met drie, vier anderen en kijk ondertussen mijn ogen uit. Zeker honderd kinderen en tientallen volwassenen vermaken zich kostelijk in het water. Kinderen buitelen van de duikplanken, soms met de prachtigste draaien en sprongen. Rondom het ondiepe bad staan aangeklede ouders op blote voeten hun kinderen instructies te geven en aan te moedigen. Twee badmeesters (‘livredder’ staat er achterop hun shirts) en twee assistent-badmeesters lopen rond en hebben zo te zien vriendelijke onderonsjes met kinderen en volwassenen. Ondertussen houden ze goed in de gaten wat er om hen heen gebeurt.

We hebben het hier dus niet over een subtropisch zwemparadijs, maar over een gewoon plaatselijk zwembad. Wat me misschien nog het meest opvalt is, dat er nergens in de bassins groepjes van de gelegenheid gebruik maken om bij te praten; staand in het halfdiepe of hangend aan de rand van het bad of gezellig samen opzwemmend. Zou dat verboden zijn? In mijn eigen lokale zwembad moet je altijd om dit soort chillende groepjes heen zwemmen.

Schoongewassen het warme water in. Niet chillen, maar zwemmen, duiken, spelen en spetteren. Een entreeprijs waarvan ze nog niet eens het water warm kunnen houden. Ziehier de Deense zwembadcultuur.

Reageren? Heel graag. Hou er rekening mee dat het even duurt, voordat je reactie op de site getoond wordt.

Dit bericht is geplaatst in Bornholm. Bookmark de permalink.

4 reacties op Zwembadcultuur

 1. anita nijkamp donders schreef:

  ideetje: ga met Marc eens lekker chillen bij een leuninkje; misschien breng je de Denen op een idee…
  ( ik herinner me nog dat wij ruim 25 jaar geleden onze vakantie op Jutland vierden en ook naar het zwembad gingen met het ritueel van samen bloot onder de douche. Tjeeminee wat moesten onze ineens preutse Hollandse kinderen over een drempel…..!)

 2. peter hein schreef:

  je inspireert me om ons locale zwembad (Bolsward) eens te gaan bezoeken (en zien of de Friezen wat op de Denen lijken)

 3. Anneke schreef:

  Leuk Joke! Zwemmen op een eiland.

 4. Ejnar schreef:

  Fijn dat het bevalt!

Reacties zijn gesloten.