Wennen

Het is even wennen. Vorige week in Nederland was het al volop lente. We konden buiten zitten en de boomkruinen hadden een prachtige lichtgroene waas. Hier op Bornholm moet het voorjaar nog beginnen. In de wegbermen staan krokussen en narcissen in bloei, maar de bomen zijn winters grauw.

We hebben de groep bizons in Almindingen, Bornholms grootste bosgebied, alweer met een bezoek vereerd. Onverstoorbaar graasden ze een open plek in het bos af. Vorig jaar waren het er nog zestien, nu vijftien. Binnenkort zullen er bizonkalfjes geboren worden. In het moerasgebied Svinemose hebben we te midden van massa’s kabaal makende ganzen en een enkele zwaan een broedende kraanvogel gesignaleerd.

Kraanvogel, Svinemose, Bornholm

Daarnet ben ik naar zee gefietst. Het was mistig. De rimpelloze watervlakte ging in de verte onzichtbaar over in een grijs wolkendek. Op het strand was geen sterveling te bekennen.

Boven de akkers rondom ons huis is urenlang het gekwinkeleer van een paar veldleeuweriken te horen. Verder horen we niets. Behalve dat we al enkele keren opgeschrikt zijn door een luid gestommel boven ons hoofd. Geen flauw idee waar het vandaan komt. Een rat? Zou zo maar kunnen. Buiten tegen de muur van ons huis staat een zwarte plastic doos met Rotte og musegift. Die rat zal dus wel weer verdwijnen.

Dit is Bornholm. Waar het leven trager verloopt en tegelijkertijd de dagen sneller gaan. Niets hoeft. Wat vandaag kan, kan morgen ook. Toch is vanbinnen de uit Nederland meegenomen onrust nog niet helemaal verdwenen. Dat komt wel. Het is even wennen.

Reageren? Heel graag. Hou er rekening mee dat het soms even duurt, voordat je reactie hier te zien is.

Dit bericht is geplaatst in Bornholm. Bookmark de permalink.

4 reacties op Wennen

 1. Pon schreef:

  Leuk, zo even voor me te kunnen zien en meevoelen…hoop dat de zon bij jullie ook gauw komt. Hier fantastische dag geweest, op de dwingelose schaapskooi en heide doorgebracht xxxL

 2. janneke schreef:

  Ha Joke. Wat een leuk verhaal. Ik moest ook weer wennen na een week in Nederland te zijn geweest.
  Hoe lang blijven jullie daar? Wij hebben ook vaak gestommel boven onze hoofden op het dak. Het zijn steenmarters. Ik heb ze een keer gezien een paar jaar geleden stoeiend in de sneeuw op het terras . Ik hoop dat ze geen rattengif lusten.
  Hartelijke groeten van Janneke.

  • joke schreef:

   Het is inderdaad een steenmarter! We proberen hem met lawaai weg te jagen. Hebben hem nu enkele avonden niet meer gehoord. Dus wie weet… We blijven hier tot eind juni. Verheug me op lange dagen en veel zon. Joke

  • joke schreef:

   Toch geen steenmarter….Die zijn er namelijk niet op Bornholm.

Reacties zijn gesloten.