Waterzuivering

Anderhalf jaar geleden schreef ik een blog over vreemd gevormde kleine plastic radertjes, die in groten getale op het strand van Stampen terecht waren gekomen. Wat waren dat voor mysterieuze dingetjes? Dat raadsel is nu opgelost.

Vandaag kreeg ik een mailtje van Anne van Dalen uit Den Haag. Zij vertelde dat ze onlangs op het strand van Kijkduin een vreemd rond vormpje had aangetroffen (zie foto). Nieuwsgierig naar de herkomst ervan was ze gaan googelenzeedier of plastic 1 en zo was ze mijn blog van september 2013 tegengekomen, waarin ik schreef over de vele honderden raadselachtige radertjes op het strand van Stampen. Maar Anne vond niet alleen mijn blog, ze stuitte ook op een filmpje van de Stichting Klean, waarin duidelijk wordt wat de functie van deze cilindertjes is en hoe ze in de zee en op de stranden terechtkomen.

De radertjes, in allerlei kleuren en vormen, worden gebruikt in waterzuiveringsinstallaties. Ze worden in de zuiveringsbassins toegevoegd aan het verontreinigde water. Organische vervuiling, zoals de bacteriën die in het afvalwater zitten, hecht zich aan de karteltjes en randjes van de cilindertjes, waardoor het water schoon wordt. Ik verwacht niet, dat het de bedoeling is dat die cilindertjes daarna in de zee verdwijnen, het strand vervuilen en onderdeel gaan uitmaken van de plastic soep in de oceaan. Maar bedoeld of niet, het gebeurt wel.

rondjes

Overigens wist Ann Vibeke, één van onze Bornholmse vriendinnen, er nog een leuke bestemming voor: neem je kinderen of kleinkinderen mee naar het strand, ga samen met hen op zoek naar de vormpjes en laat ze er mooie kettingen en armbandjes van rijgen. Het is een gave om overal schoonheid in te zien.

Reageren? Heel graag. Hou er rekening mee dat het soms even duurt, voordat je reactie hier te zien is.

Zie voor details en foto’s over ons tijdelijke verblijf op Bornholm jokemarc.net. Deze site wordt vaak aangevuld.

Dit bericht is geplaatst in Bornholm, W.v.t.t.k. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Waterzuivering

  1. Arie H. Groeneveld schreef:

    Zouden ze dit bij het Hoogheemraadschap van Rijnland ook weten? Zo ontstaat dus onder andere de “plasticsoep” die in de oceanen drijvend wordt aangetroffen.

Reacties zijn gesloten.