Ta’ to

Scandinavië (in het algemeen) en Denemarken (in het bijzonder) stonden altijd bekend als duur. Vooral alcoholische dranken, maar ook groenten en fruit, zouden zeer prijzig zijn en bovendien slecht verkrijgbaar.

Die tijd ligt ver achter ons. Als Denemarken al duurder is dan de rest van Europa, dan komt dat door het hoge BTW-tarief van 25 procent op alles. Maar dankzij al die geïnde belastingcentjes is de gezondheidszorg in Denemarken dan weer gratis en toch goed. Iedereen met een CPR-nummer, ik schreef er al eerder over, krijgt een Sundhedskort waarmee je naar de dokter kan en waarmee je, als klap op de vuurpijl, ook nog bibliotheekboeken kan lenen. Ja, wij ook! Maar daarover een andere keer.

Qua groenten en fruit is in Denemarken alles te koop wat je hartje begeert. En meer. Wel eens van pomelo’s gehoord? Ik kende ze niet. Het zijn grote gele ronde vruchten, verpakt in cellofaan, daaromheen een netje, en te koop in de supermarkt in Åkirkeby. Dit is maar een voorbeeld. You name it, en het ligt in de lokale supermarkt. We zullen deze winter niet op een houtje bijten.

ta'to2We moeten ons wel een beetje aanpassen. Vlees is lastig. ’s Lands wijs, ’s lands eer. De Deense slagers snijden de varkens en de runderen in andere stukken dan wij gewend zijn. Enorme brokken, waar ik niet zo goed raad mee weet. Laatst waren de varkensharten in de aanbieding. Maar een gewoon riblapje, ho maar.

Om de verkoop te bevorderen en de hoogte van de prijzen te maskeren is ongeveer alles in de supermarkt goedkoper per twee. Ta’ to staat er dan: neem er twee. Twee halen, één betalen? Nee, zo is het niet. Als je er twee tegelijk neemt, krijg je korting. Meestal maar weinig, soms wat meer.

Ook wijn en bier hoef je echt niet meer vanuit Nederland mee te nemen. Massa keus in de supermarkt. Wijnen en bieren uit alle internationale regio’s, maar ook lokaal geproduceerd. Het bier uit Svaneke is erg lekker, de Bornholmse wijn schijnt ook goed te zijn. En de prijs? Ta’ to.

Volop foto’s over ons tijdelijke verblijf op Bornholm vind je op jokemarc.net.

Reageren? Heel graag. Hou er rekening mee dat het even duurt, voordat je reactie op de site te zien is.

Dit bericht is geplaatst in Bornholm. Bookmark de permalink.

4 reacties op Ta’ to

 1. Pon schreef:

  Hoi Joke, weet je wel dat varkenshart mijn lievelingsmaaltje was,
  (ik vind het nog heel lekker)
  mijn moeder maakte het wel, met veel peterselie er binnen in gestopt en dichtgebonden met een touwtje,
  en dan heeeel lang stoven (als draadjesvlees), en ze maakte er dan gebonden jus van, waar ze ook iets zoets als jam of preiselbeeren in deed…

  Is ook gezond vlees.

  mmmm, als ik met verjaardag mocht kiezen koos ik wel varkenshart.
  Als het klaar is, kan je gewoon schijven ervan snijden.
  🙂

 2. maya vermeulen schreef:

  Hallo Joke,
  wat leuk al die berichten uit Bornholm. Je schrijft zo dat ik het kan zien gebeuren.
  Bedankt!

  Maya

 3. Dorothe fairley schreef:

  Dat worden lekkere vegetarische gerechten

 4. peter hein schreef:

  Lieve Joke,
  interessant. 25% BTW is/lijkt veel, maar hoe zit het met de rest van het belastingstelsel? Is b.v hypotheek ook aftrekbaar? (dan is die 25% wel overkoombaar?) Of niet? (Dat zou wel veel uitmaken.) En hoe veel betaal je voor het cellofaan rond de pomelo’s? (Ook in Bolsward volop en zonder cellofaan 🙂
  Zijn er verschillen in de cijfers voor het vaste land en Bornholm?
  Genieten jullie daar maar lekker!!

Reacties zijn gesloten.