Specialist

Mijn fitnesslerares is een sportieve verschijning. Je geeft haar geen dag ouder dan veertig, maar ze is toch ‘al’ 63. Bij de sportschool begeleidt ze al jarenlang dagelijks groepen leeftijdsgenoten, maar ook mensen die jonger zijn dan zij. Ze doet de oefeningen altijd duidelijk voor en traint enthousiast mee. Het resultaat is goed zichtbaar. Ze is uitstekend geconserveerd, beweegt soepel en elegant en straalt kracht en levenslust uit.

clubvitaalHelaas is deze levensstijl geen volledige vrijwaring voor elke vorm van fysiek ongemak. Ze krijgt last van een pijnlijke verdikking in haar bovenbeen. De huisarts denkt niet direct aan iets ernstigs, maar verwijst haar voor de zekerheid toch door.

In het ziekenhuis beoordeelt eerst een dokter in opleiding haar probleem. Hij handelt een lange vragenlijst af, concludeert dat er iets aan de hand moet zijn met haar knie en stuurt haar naar radiologie, voor foto’s. Met die foto’s maakt ze haar opwachting bij de specialist. Deze keurt de frisse, goed getrainde dame nauwelijks een blik waardig en heeft alleen oog voor de foto’s. “Niks op te zien,” bromt hij. “Waarom zijn deze eigenlijk gemaakt?” Ze legt hem uit van de pijnlijke verdikking in haar bovenbeen. Hij moppert wat op de huisarts en op de dokter in opleiding. Opnieuw bestudeert hij de foto’s. Dan pas kijkt hij haar vorsend aan en zegt: “U zou misschien eens moeten gaan fitnessen.”

Dit bericht is geplaatst in De dokters en wij. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Specialist

  1. Gerda Jaarsma schreef:

    Gelukkig trof ik laatst een longarts, die niet aan dit stereotype beeld van ‘de specialist’ voldoet.

Reacties zijn gesloten.