Scheppend Bornholm

Dezer dagen rijden er talloze tractoren over de Bornholmse wegen. Op het land zie je overal grote landbouwwerktuigen die de grond omploegen, er gier inspuiten, gewas inzaaien en dan soms opnieuw bemesten. Over de kale, kleikleurige akkers vormt zich een groen waas en op akkers die al groen waren, schiet de wintergerst de hoogte in.

Landbouw is een belangrijke bron van inkomsten voor Bornholm, evenals de varkens- en pluimveehouderij. Een niet onaanzienlijk deel van de bevolking, vaak families die hier al generaties lang wonen, verdient er zijn boterham mee. Logisch, omdat Bornholm grotendeels een zeer vruchtbare bodem heeft.

Maar de bevolking van Bornholm bestaat beslist niet alleen uit boeren, hoewel de rest van Denemarken dat soms lijkt te denken. Er wonen op het eiland opmerkelijk veel mensen die zich bezighouden met kunst en kunstnijverheid. Ik heb daar al eerder over geschreven. Al in de negentiende eeuw vestigden kunstschilders zich op het eiland vanwege de bijzondere natuur en het schitterende, heldere licht. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw volgden jonge mensen uit heel Noord-Europa hun voorbeeld, aangetrokken door het milde, bijna mediterrane klimaat en de kunstminnende cultuur. Vandaag de dag lijkt het wel of bijna iedereen hier een centje probeert bij te verdienen met het maken van (gebruiks)voorwerpen of sieraden van keramiek, glas, hout, graniet, textiel of wol.

Soms leidt dit tot artistiek succes, soms tot commercieel succes en soms tot allebei. Voor de unica van glasblazerij Baltic Sea Glass bestaat niet alleen wereldwijd museale belangstelling, ook lijken genoeg toeristen bereid om veel geld te betalen voor de fraaie series vazen, glazen en schalen, die Maibritt Jönsson en Pete Hunner verkopen in hun prachtig aan de Oostzee gelegen galerie. En tegenwoordig natuurlijk ook vanuit een webshop.

Nog zo’n succesvolle glaskunstenaar is Pernille Bülow. Zij leerde het vak bij de beroemde glasschool van Orrefors in Zweden. Daarna verhuisde ze naar Bornholm, waar ze zich verder ontwikkelde bij Baltic Sea Glass en vervolgens voor zichzelf begon. Tegenwoordig zijn haar glasproducten niet alleen te koop in haar eigen werkplaats annex galerie, maar overal in Denemarken, en in Noorwegen en Duitsland. Een paar jaar geleden heeft Bülow in Ghana contact gelegd met vrouwen die daar van gerecycled glas kralen maken. Met steun van Danida (de Deense Novib) heeft ze hen geleerd om de kralen te verwerken tot mooie kettingen, armbanden en oorbellen en om hun eigen ondernemingen op te zetten. Ze neemt de sieraden zelf af, voor een goede prijs, en helpt hen met het vinden van andere afnemers.

De winnaars van de voorjaarstentoonstelling 2015 van Bornholmse kunst worden bekendgemaakt.

De winnaars van de voorjaarstentoonstelling 2015 van Bornholmse kunst worden bekendgemaakt.

Lang niet alle Bornholmse kunstenaars zijn uit op commercieel succes. Zij zijn voor hun boterham niet afhankelijk van hun kunst en ze streven vooral naar artistieke erkenning. 45 van hen presenteerden deze maand hun werk op de zeventiende Bornholmer voorjaarstentoonstelling in Svaneke, waar twee reisbeurzen van 5000 kr (670 euro) werden uitgereikt. Er hadden zich 82 deelnemers aangemeld. Grafiek, tekeningen, olieverf, glas, beelden, keramiek, foto’s; vele kunstuitingen waren hier te bewonderen. De vernissage was een drukke aangelegenheid, waarbij tout Bornholm aanwezig was. De kunstenaars kregen hier de welverdiende aandacht en waardering voor hun vaak interessante, originele en vooral mooie werk.

Reageren? Heel graag. Hou er rekening mee dat het soms even duurt, voordat je reactie hier te zien is.

Zie voor details en foto’s over ons tijdelijke verblijf op Bornholm jokemarc.net. Deze site wordt vaak aangevuld.

Dit bericht is geplaatst in Bornholm. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Scheppend Bornholm

  1. Pon schreef:

    nog hele fijne dagen Joke..

Reacties zijn gesloten.