Poul Pava

Denemarken stond nooit bekend om zijn hoogstaande culinaire klimaat (en Bornholm al helemaal niet). Tot 2004. Toen opende restaurant Noma in Kopenhagen zijn deuren en verblufte de wereld met een totaal nieuwe eetcultuur. Het restaurant wordt tegenwoordig  tot de beste ter wereld gerekend.

Op Bornholm was er tot voor kort op het gebied van uit-eten-gaan weinig tot niets te beleven. Je kon terecht in de hotels, er was een enkel etablissement-voor-het-hele-gezin, en er waren een paar degelijke restaurants, die zich al tientallen jaren staande hielden op mooie locaties, met betrouwbare, weinig verrassende kaarten, en voor mensen met een goed gevulde portemonnee. Dat was het wel zo’n beetje.

Dat lijkt nu opeens veranderd. Overal op het eiland duiken hippe eettentjes op, die zich beijveren om het de gasten naar de zin te maken met lekker eten, professionele bediening, prettige inrichting en een ontspannen sfeer. Vele houden een winterslaap, vandaar misschien dat ze me nu pas opvallen. De week voor Pasen begint hier namelijk het toeristenseizoen.

Het meest spraakmakende restaurant is, denk ik, Kadeau, gevestigd in een paviljoen aan één van Bornholms prachtigste, rustigste stranden. Dit restaurant gaat overigens pas aan het eind van deze maand open en sluit zijn deuren al weer na de herfstvakantie. Om daar in mei te kunnen eten moet je al in februari reserveren. De inrichting is uiterst eenvoudig, maar met aan alle kanten glas kun je je midden in een duinpan wanen, met uitzicht op zee. Kadeau, opgezet door een paar jonge Bornholmers, heeft een dependance in Kopenhagen, waar je het hele jaar door terecht kan. Deze dependance is in het bezit van een Michelinster. Als zelfs een dependance een ster heeft, hoe goed moet dan de hoofdvestiging wel niet zijn?

Rønne, de toch wat slaperige hoofdstad van Bornholm, heeft zijn uitgaanscentrum PoulP(2)Laksetorv (‘Zalmplein’) nieuw leven ingeblazen. Nog niet met de allure van zoiets als bijvoorbeeld het Koningsplein, laat staan het Leidseplein, maar ’s avonds kun je er toch duidelijk iets voelen en ervaren van een grote stad. Aan dit Laksetorv is Poul Pava een restaurant begonnen. Poul Pava is niet de eerste de beste. Afkomstig uit het stadje Ribe op Jutland, is hij jaren geleden op Bornholm neergestreken. Hij is beroemd geworden als maker van toegankelijke, naīeve kunst en zijn ontwerpen sieren sinds enkele jaren een vrij luxe servieslijn, die overal in Denemarken en ook in de rest van Europa grif over de toonbank gaat. Zijn restaurant PoulP is in tegenstelling tot vele andere wel het hele jaar geopend en het is er elke avond stervensdruk. Vooral met chille dertigers, terwijl ik dacht dat die al lang naar Kopenhagen, Århus of Odense waren vertrokken, omdat Bornholm hun niets te bieden had. Niet dus.

Natuurlijk hangen er aan de muren van het restaurant originele Pava’s. De kunstenaar zelf, een omvangrijk man, die er ouder uitziet dan hij volgens zijn website is, schuifelt tussen de tafeltjes door, hier en daar een glas heffend en een woordje wisselend. Het drukke, kleurrijke Poul-Pavaserviesgoed wordt hier niet gebruikt. Misschien toch niet helemaal de geschikte entourage voor het fraai opmaken van gerechten.

Reageren? Heel graag. Hou er rekening mee dat het soms even duurt, voordat je reactie hier te zien is.

Zie voor details en foto’s over ons tijdelijke verblijf op Bornholm jokemarc.net. Deze site wordt vaak aangevuld.

 

Dit bericht is geplaatst in Bornholm. Bookmark de permalink.

2 reacties op Poul Pava

  1. maaike schreef:

    Hallo Joke,

    En…is het jullie gelukt om bij de genoemde restaurants te eten?
    Ik krijg er bijna zin in om naar Bornholm te komen….

    Gr Maaike

Reacties zijn gesloten.