De overtocht

Het is erg rustig op de Hammerodde, de veerboot die van Sassnitz in Noord-Duitsland naar het Deense eiland Bornholm in de Oostzee vaart.

Het is erg rustig op de Hammerode

Het is erg rustig op de Hammerodde

Op deze zondag in oktober maken hooguit vijftig auto’s de overtocht. Een paar Bornholmers die na de herfstvakantie teruggaan naar huis. Enkele tientallen Duitsers die nu hún herfstvakantie gaan doorbrengen op het eiland. Daartussen de nodige auto’s met een Berlijns kenteken. Voor Berlijners ligt Sassnitz relatief dichtbij: zo’n driehonderd kilometer rijden naar het noorden. Volgende week vaart de Hammerodde voor de laatste keer op en neer om de Duitsers terug te brengen en de laatste Denen op te halen. In de winter is er te weinig belangstelling voor deze route. Pas volgend jaar Pasen gaat de lijn weer open.

De krijtrotsen van Rügen baden in het zonlicht en de Oostzee ligt er kalm bij. Een late toegift van de zomer. Ik kijk naar de mensen op de boot. Daar staat een stijlvolle dame, haar lange grijze haar kaarsrecht in het midden gescheiden, een knot in de nek. Ze spreekt keurig Deens, maar toch lijkt ze op mijn tante Bets, die in Woubrugge woonde en bij wie ik vroeger wel eens logeerde. Een klein Duits jongetje scharrelt in z’n gestreepte truitje opgewonden tussen de stoelen door, luidruchtig en lief. De hele reis van drieënhalf uur manen zijn ouders hem tevergeefs om stiller te zijn. Een jong stel zit dicht tegen elkaar aan foto’s op de mobiele telefoon van de jongen te bekijken. Heel veel foto’s. Hun gelach vult de ruimte.

Ik maak een ommetje over de zonnige buitendekken en blijf even staan om de tekst op een vastgeschroefde koperen plaat te lezen. Er staat dat de Nederlandse Merwede Scheepswerf dit schip heeft gebouwd en in 2005 heeft afgeleverd.

Als de Hammerodde Bornholm nadert neemt de bewolking toe. Daar ligt het eiland waar we de winter en het voorjaar gaan doorbrengen. De karakteristieke Sankt Nikolai Kirke in Rønne, vlakbij de haven en al van veraf zichtbaar, staat in de steigers. Op de grote basaltblokken die de haven scheiden van buitengaats staan zoals altijd mensen te kijken naar de voorzichtige manoeuvres van het reusachtige schip.

Precies op tijd meert de veerboot af. Als we het eiland op rijden, begint het zachtjes te regenen. Tegen de tijd dat we zijn aangekomen op onze plaats van bestemming en onze koffers en tassen naar binnen hebben gebracht, stortregent het. Maar een dag later heeft een harde wind de lucht al weer schoongeveegd en toont Bornholm zich als vanouds: vol kleur, in een helder, bijna scherp zonlicht.

Reageren? Heel graag. Hou er rekening mee dat het even duurt, voordat je reactie op de site getoond wordt.

Dit bericht is geplaatst in Bornholm. Bookmark de permalink.

10 reacties op De overtocht

 1. anita nijkamp donders schreef:

  ik krijg er echt een heimwee gevoel van…..zo heerlijk beschreven!
  geniet ervan, zoveel dagen lang!

 2. maaike schreef:

  Heel veel plezier samen. Lijkt mij heel bijzonder daar.
  Net terug van paar dagen London. Ook fijn, maar erg druk.
  Gr Maaike

 3. maya vermeulen schreef:

  Ik zie het voor me en word er dromerig van. Mail jullie nog!!

  Maya

 4. tiny & ellen schreef:

  Lieve Joke en Marc,
  Fijn dat jullie een goeie reis hebben gehad en met een zachte landing neergestreken zijn in jullie tijdelijke buitenhuis op Bornholm. We zullen jullie blijven volgen…..
  Groetjes Tiny & Ellen

 5. Klaas Roskam schreef:

  Hi Joke en Marc

  Het feest is begonnen
  Geniet met volle teugen van alle getijden die langs komen
  Veel plezier

  Klaas en Dorien

 6. Pon schreef:

  beleef het met je mee..jouw ‘schilderij met woorden’..

  dank!

  lfs Pon

 7. marianne kaekebeke schreef:

  Ha Joke, leuk om er via jouw verhalen en de foto’s van Marc toch een beetje “bij” te kunnen zijn en mee te kunnen genieten van de ons zo vertrouwde plekjes en sferen op Bornholm.
  Geniet van jullie avontuur!!
  Veel liefs!

 8. Hanne schreef:

  Ha Joke,
  wat lijkt me dat heerlijk een nieuw dagritme zoeken op een eiland ver van veel onrustig geruis, en ‘buitenvertier’. Te leven op de golven van de wind en dat wat je omgeving je brengt. Als bewakers van tijd en ruimte. Het lijkt een stap terug, maar waarschijnlijk ben je straks verder dan wij… Bofkonten

  veel liefs voor jullie beiden, fijn dat we elkaar vrijdag nog even zagen.
  We spreken/schrijven en zien elkaar tussendoor.

  Hanne

 9. Dorothe fairley schreef:

  Hallo Mark en Joke,

  Het avontuur is begonnen, zullen met plezier jullie verhalen lezen en zo op de hoogte blijven van jullie leventje daar.
  Geniet ervan.

  Groetjes mike en dorothe (sem en lovely)

 10. Anneke schreef:

  Ha Joke!
  Jullie gaan nu dus echt de hele winter plus het voorjaar daar doorbrengen. Hopelijk schrijf je regelmatig over de sfeer daar. Je kunt het zo mooi verwoorden, ik geniet ervan. En – even een linkje naar facebook – maakt, dat ik snel zie, wanneer je weer iets geschreven hebt.

  Een fijne tijd daar toegewenst, samen met je man.
  Lieve groet,
  Anneke

Reacties zijn gesloten.