Avondstand

Bornholm ligt zowel ten oosten als ten noorden van Nederland. De zon komt er ’s morgens dus wat eerder op, ongeveer een kwartier, en hij gaat er nu, in december, een stuk eerder onder: al om half vier. En dat wordt de komende weken alleen nog maar erger. Dat is de prijs die je betaalt voor die heerlijke, eindeloos lange zomeravonden.

Natuurlijk wist ik van te voren dat de dagen hier op Bornholm kort zouden zijn. Maar welke invloed dat op bioritme en dagindeling zou hebben had ik onvoldoende onderkend. Het betekent dat je alles wat buitenshuis gebeurt om half vier achter de rug wil hebben: boodschappen doen, wandelen met de hond, de auto schoonmaken, naar het strand of eenavondstand3 fietstocht. Daarna trekken we ons terug in ons huis. Kaarsen en lichtjes worden ontstoken. Voor de dag ten einde is, is er ook al een tweede lichting vlammetjes doorheen gejaagd.

Lichaam en geest stellen zich in op de avondstand. Waar ik normaal gesproken rond half zes aardappels ga schillen, krijg ik nu al om vier uur aanvechtingen om de maaltijd te gaan bereiden. Het kost moeite om van de drank af te blijven als het buiten al pikdonker is. Soms lukt dat niet, dan staat om vier uur de fles op tafel. We beginnen begrip te krijgen voor de alcoholistische neigingen van de bewoners van het Noorden.

De rest van de dag blijft de biologische klok van slag. Het heeft veel weg van een winterslaap. Het energieniveau daalt merkbaar en handelingen worden trager; naar ik aanneem een kwestie van minder adrenaline en meer melatonine. Maar tegen elven, als ik urenlang tegen de slaap gevochten heb, ben ik weer klaarwakker. Dan lees ik met gemak nog een half boek uit.

Misschien merk je minder van de vroeg invallende duisternis als je vanwege een baan van half negen tot half zes uithuizig bent. Maar voor hetzelfde geld is het dan juist lastiger om ermee om te gaan. In ieder geval: wie hier ’s avonds de deur niet uit hoeft, kan in deze dagen volop genieten van romantische genoegens als een brandende houtkachel, een lekker glas wijn, een mooie film op de Apple tv of een dik, spannend boek.

Toch ben ik blij dat over een paar weken de dagen weer gaan lengen en dat we hier nog vele lange lichte avonden voor de boeg hebben.

Reageren? Heel graag. Hou er rekening mee dat het soms even duurt, voordat je reactie op de site te zien is.

Zie voor meer details en foto’s over ons tijdelijke verblijf op Bornholm jokemarc.net. Deze site wordt vaak aangevuld.

 

Dit bericht is geplaatst in Bornholm. Bookmark de permalink.

2 reacties op Avondstand

  1. marianne kaekebeke schreef:

    Misschien helemaal niet verkeerd om een beetje toe te geven aan een soort van winterslaap, ik heb ooit ergens gelezen dat het goed zou zijn voor de mens om vanaf 1 januari tot 4 februari een “winterslaap” te doen!
    Zoals je het beschrijft, lacht het mij toe!

  2. peter hein schreef:

    Klinkt toch wel aangenaam. Zitten jullie ook minder achter de computer/facebook, etc? Ook hier in het nachtelijk vroegdonkere Friesland hebben wij (in mindere mate) last van winterslaapachtige gevoelens, ik vind het wel prettig, een behaaglijke eindejaars luiheid en een opladen voor een nieuw seizoen.

Reacties zijn gesloten.